Z bývalých lázní v Jubilejní kolonii je stylová kavárna


Komplexní rekonstrukcí prošel bývalý lázeňský dům na ulici Velflíkova 14 v Jubilejní kolonii v Hrabůvce. V současnosti tam funguje také stylová kavárna Café Kolonie, kde hostům servírují výběrovou kávu s domácími dezerty a bohatou nabídkou snídaní. Kavárna je otevřena od pondělí do neděle od 7.30 do 18.30 hodin, přičemž provozovatelé využívají suroviny od lokálních dodavatelů či limonády z domácích BIO sirupů. Místní umělci zase uvítají prostor pro výstavní galerii.

Objekt byl postaven v roce 1930 podle návrhu architekta Ernsta Kornera. Původně se tam nacházely dělnické lázně. Tehdejší byty neměly koupelny, takže se dělníci chodili do kójí s vanami a sprch umývat. Součástí budovy byl také byt správce, prádelna nebo mandlovna. Lázně fungovaly do roku 1960. Poté dům sloužil jako administrativní prostory, sklad či ateliér. Od 90. let až do zahájení rekonstrukce byl v přízemí bar.
Oprava budovy začala v březnu loňského roku, trvala více než sedm měsíců a vyžádala si zhruba 14 milionů korun. Zahrnovala rekonstrukci fasády domu, hromosvodu i střechy.
U bočního vstupu vzniklo schodiště. Ve vnitřních prostorách došlo ke kompletní výměně rozvodů zdravotechniky, elektroinstalace a vytápění objektu včetně instalace plynových kotlů. Byla provedena rekonstrukce sociálních zařízení, výměna dveří a položena nová podlahová krytina. „Z výsledku rekonstrukce mám velkou radost, protože se podařilo objektu navrátit původní vzhled, který by odpovídal ostatním domům v Jubilejní kolonii. To také bylo naším cílem,“ uvedla místostarostka Markéta Langrová, jež má v gesci v bytovou a nebytovou oblast.